Екс-глава ЦРУ: Україна перемогла у битві за Київ, але на Донбасі буде важче

Екс-глава ЦРУ: Україна перемогла у битві за Київ, але на Донбасі буде важче

Україна може святкувати перемогу у битві за Київ, але потрібно готуватися до масштабної атаки росіян на Донбасі у несприятливій для українських військ степовій місцевості, вважає генерал США у відставці, колишній командувач силами НАТО в Іраку та Афганістані, екс-директор ЦРУ Девід Петреус.

Про це він сказав під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

«Україна вже може святкувати перемогу у битві за Київ, за північ, Чернігів… Усі ці битви були виграні Україною, яка зупинила рух Росії», – сказав він.

Петреус зазначив, що у битві за столицю українцям допомагала, зокрема, лісиста місцевість, але на сході та півдні переважають степові зони, які, на його думку, сприятимуть широкомасштабному наступу Росії.

«Там відкрита місцевість, на відміну від того, як вона виглядає довкола Сум, Чернігова чи Києва. Тобто, це сприятливіша територія для того, щоб піти широким фронтом, танковими силами тощо. Тому нам потрібно молитися, щоб, скажімо, були дощі і щоб рух бронетехніки Російської Федерації був утруднений через погодні умови», – сказав військовий.

Він наголосив, що українські військові вже продемонструвати винахідливість, вміння користуватися сучасною зброєю, здатність боротися успішно та ефективно, і, хоча місцевість буде не такою сприятливою для українських військ, це можна компенсувати, оскільки росіяни воюють «чисельністю, а не вмінням».

Генерал припустив, що росіяни зібрали війська біля Харкова для відтягування на себе українських військових, щоб вони не могли діяти за іншими напрямками.

Петреус також висловив захоплення діями українських сил під Миколаєвом, які не дали Росії просунутися до Одеси.

Поділитись