Тегеран таємно провів підземні ядерні випробування

Тегеран таємно провів підземні ядерні випробування

На тлі напруженої ситуації між Іраном та Ізраїлем у соцмережах почали писати, що Тегеран таємно провів підземні ядерні випробування.

Чутки про це почали поширюватися з 5 жовтня після того, як в Ірані стався землетрус.

Підземні поштовхи магнітудою понад чотири бали були зафіксовані в провінції Семнан у центрі країни і торкнулися також Туркменістану.

Після цього в Х помчали чутки про те, що це були підземні ядерні випробування, і тепер Іран, як стверджує, має ядерну зброю.

Однак жодних підтверджень цій гіпотезі немає – на рівні ЗМІ, експертів чи офіційних заяв іранський землетрус ніяк не ув’язувався з випробуванням ядерної зброї.

Не підтверджували це спецслужби провідних країн світу. Навпаки, наявність у Ірану ядерної бомби вони заперечують. Так, директор ЦРУ Бернс заявив, що немає жодних доказів того, що Тегеран вирішив створити таку зброю. За словами Бернса, західні розвідки заздалегідь знали б про те, що Іран обзавівся ЯО.

У Росії ж прямо відкинули зв’язок землетрусів в Ірані та ядерних випробувань.

«У зв’язку із сейсмічними подіями в Ірані 5 жовтня висловлювалися припущення, що їх, ймовірно, викликали ядерні випробування. ОДВЗЯІ проаналізувала сигнали зі своїх 25 станцій і дійшла висновку, що зареєстровані форми хвиль відповідають попереднім землетрусам в Ірані», – заявив російський представник при Організації за договором про всеосяжну заборону ядерних випробувань Улянов.

Поділитись