Суд у Токіо відхилив позов репатріантів з Японії до КНДР

Суд у Токіо відхилив позов репатріантів з Японії до КНДР

Токійський окружний суд у середу відхилив позов групи колишніх репатріантів з Японії до КНДР, в якому вони вимагали виплати грошової компенсації за збитки від північнокорейського керівництва.

Про це повідомило агентство Kyodo.

У 2018 році п’ять осіб, у 1959-1984 роках. Ті, хто брали участь у програмі репатріації з Японії в КНДР, подали позов проти КНДР та її керівництва в особі Кім Чен Ина. Одна з позивачів – 79-річна Ейко Кавасакі. Вона є етнічною кореянкою, що народилася Японії. Її батька було вивезено з Кореї під час японської окупації. У 1960 році вона покинула Японію та поїхала до КНДР. 2003 року вона змогла втекти назад.

Розгляди в суді тривали кілька років, минулого року північнокорейський лідер навіть був формально викликаний до суду для участі в одному із засідань. Проте суд не задовольнив вимогу позивачів щодо виплати 500 млн ієн ($4,1 млн) збитків.

У рамках програми репатріації в КНДР з Японії поїхали понад 90 тис. етнічних корейців та японських членів їхніх сімей. Їм було обіцяно безкоштовну охорону здоров’я, освіту, роботу та інші пільги. Проте зрештою їх залучали до важкої праці на рудниках та лісозаготівлях. Лише частина з них змогла повернутися до Японії.

Поділитись