У Польщі поскаржилися на санкції ЄС

У Польщі поскаржилися на санкції ЄС

Євросоюз не надає реальної матеріальної підтримки Польщі та зберігає щодо неї політично мотивовані санкції.

Про це заявив польський віце-прем’єр Петро Глинський, інтерв’ю з яким у понеділок опублікувала газета The Daily Telegraph.

“Реальної матеріальної підтримки [з боку ЄС] немає. Є розмови. Є деякі обіцянки. Але ми витрачаємо наші гроші. Ми організуємо населення і намагаємось зробити все можливе у цій ситуації. А з іншого боку, у нас все ще є ці санкції проти Польщі , які є політично вмотивованими”, – сказав він.

Польський політик вважає “не дуже гарною” ідею створення армії Євросоюзу.

“Я віддаю перевагу НАТО. На мій погляд, роль США та Великобританії важливіша, тому ці [розмови про європейську армію] не стабілізують ситуацію”, – додав він.

20 грудня 2017 року Єврокомісія (ЄК) вперше в історії Євросоюзу запустила санкційну процедуру щодо Польщі за порушення фундаментального принципу незалежності судової системи. Це рішення було викликане проведенням польською владою реформи судової системи. Нові норми викликали в країні хвилю протестів, а також невдоволення у багатьох європейських столицях та розслідування з боку ЄК. Розгляд між Варшавою та Брюсселем триває вже кілька років.

У березні минулого року Польща подала позов до Суду Європейського Союзу, поскаржившись на невідповідність базовим договорам ЄС механізму зв’язку між виділенням коштів із європейських фондів із принципом дотримання верховенства права. На думку польської сторони, такі рішення не мають правової основи в договорах, є втручанням у компетенції держав-членів і порушують право Європейського союзу, а виплата коштів з бюджету ЄС має залежати тільки від виконання об’єктивних та конкретних умов, які явно випливають із положень закону .

Поділитись