Студентам московських вишів почали вручати повістки

Студентам московських вишів почали вручати повістки

У кінці квітня студенти як мінімум трьох московських вузів, включаючи і тих, у кого діє відстрочка від призову, отримали повістки у військкомат.

Один із студентів, 22-річний Артем Анісімов, втратив свою відстрочку через те, що перепоступав у вуз. У той же час він продовжував судитися з військкоматом через визнання його придатним до служби. Вранці 22 квітня Анісімова забрали з кімнати в гуртожитку у військкомат майже відразу призвали до армії відправили на збірний пункт.

Координатор «Руху свідомих відмовників» Лариса (вона попросила не називати її справжнього імені) припускає, що на збірному пункті у Артема навмисно відібрали телефон, щоб він не зміг порадитися з правозахисниками.

«[Телефоном] людині можна пояснити, як поводитися, щоб її відпустили зі збірного пункту. Цей досвід [успішне консультування призовників] ми пройшли ще у Солдатських матерях Санкт-Петербурга років десять тому», — розповідає вона.

Людина має зайняти позицію: мовляв, я не згоден із рішенням, випускайте мене звідси, дайте мені можливість реалізувати своє конституційне право на судовий захист. Потрібно написати заяву начальнику збірного пункту і не вступати в жодні дискусії. Вони ж умовляють: «Зараз поїдеш у гарну частину, а [якщо] випендрюватися будеш — поїдеш у найжахливішу». Загалом починають то загрожувати, то спокушати, то душевні розмови заводять. Націлено це лише на одне: намацати больову точку та змусити піти до армії.

Якщо студент не укладе контракту на військову службу, його не повинні відправити воювати в Україну. При цьому під час минулих закликів правозахисники неодноразово розповідали про тиск на солдатів термінової служби офіцерами.

Поділитись