Столтенберг закликав закінчити війну в Україні по лінії фронту

Столтенберг закликав закінчити війну в Україні по лінії фронту

Більш детально про заяву екс-генсека НАТО Столтенберга, який знову закликав закінчити війну по лінії фронту та прийняти до Альянсу лише підконтрольну Києву частину України.

В інтерв’ю Financial Times він заявив, що після виборів у США щодо України настане «новий імпульс».

«Це може включати способи, щоб спробувати отримати рух на полі бою в поєднанні з рухом навколо столу переговорів. Україна досі має вирішити [коли вести переговори]. Але нам потрібно створити умови, які б дозволили їм сісти з росіянами і отримати щось прийнятне… щось, де вони виживають як незалежна нація», – сказав колишній секретар НАТО.

У цьому контексті він запропонував аналогію Фінляндії, яка у 1939 році воювала з СРСР. Та війна закінчилася тим, що вони віддали 10 відсотків території. Але вони мають безпечний кордон».

FT при цьому зазначає, що Фінляндія пізніше на довгі десятиліття стала нейтральною країною. Україна ж потребує членства в НАТО.

Столтенберг вважає, що членство можливе, «якщо є лінія, яка не обов’язково є міжнародно визнаним кордоном».

«Знову ж таки, завжди дуже небезпечно порівнювати, тому що жодні паралелі не вірні на 100 відсотків, але Сполучені Штати мають гарантії безпеки для Японії. Але вони не охоплюють Курили, які Японія вважає японською територією, яку контролює Росія», – каже він.

«Західна Німеччина розглядала Східну Німеччину як частину більшої Німеччини. Вони не мали посольства у Східному Берліні. Але НАТО, звісно, ​​захищало лише Західну Німеччину», – додав екс-генсек.

“Коли є воля, є способи знайти рішення. Але вам потрібна лінія, яка визначає, де працює стаття 5, і Україна має контролювати всю територію до цього кордону», – сказав Столтенберг.

Поділитись