Столтенберг втрутився у конфлікт навколо вступу Швеції до НАТО

Столтенберг втрутився у конфлікт навколо вступу Швеції до НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав усі зацікавлені сторони вирішити питання щодо членства Фінляндії та Швеції до Північноатлантичного альянсу врегулювати з Туреччиною її занепокоєння у сфері безпеки.

«Поговорив із міністром закордонних справ (Туреччини) Мевлютом Чавушоглу про рішення наших найближчих партнерів Фінляндії та Швеції подати заявку на членство в НАТО. Туреччина є цінним союзником і будь-які проблеми, пов’язані з безпекою, мають бути вирішені», — заявив Столтенберг.

За його словами, учасники Північноатлантичного альянсу «мають бути разом у цей історичний момент».

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Анкара не може сказати “так” членству Фінляндії та Швеції в НАТО.

Ердоган підкреслив, що представникам Фінляндії та Швеції не варто «обтяжувати» себе візитом до Туреччини, оскільки Анкара не може підтримати бажання цих країн вступити до НАТО і не чекає на глави МЗС для додаткових переговорів.

Фінляндія та Швеція готуються до вступу до НАТО. Державні установи цих країн уже розпочали необхідні для цього процедури. Стокгольм і Гельсінкі задумалися про відмову від нейтрального статусу та вступ до Північноатлантичного альянсу на тлі військової операції Росії в Україні.

Поділитись