Стало відомо, чим загрожує “заморозка” “Північного потока-2” для РФ

Стало відомо, чим загрожує “заморозка” “Північного потока-2” для РФ

Простій «Північного потоку-2» може спричинити втрати доходів бюджету РФ і подорожчання газу всередині країни, якщо протягом року ситуація не зміниться.

Про це пише ЗМІ з посиланням на опитаних експертів.

За словами консультанта VYGON Consulting Івана Тімоніна, заморозка «Північного потоку-2» зробить прискорене розширення виробництва зрідженого природного газу (ЗПГ) та розвиток газохімії єдиними варіантами реалізації експортного потенціалу. Крім того, неясність щодо термінів сертифікації та запуску «Північного потоку-2» впливає на динаміку розвитку російської ЗПГ-індустрії, вважає експерт.

Тімонін підкреслив, що будівництво ЗПГ-заводів та газохімічних виробництв стимулює розвиток регіонів, транспортної та соціальної інфраструктури, дає замовлення промисловості та суднобудування. Але в той же час, за його словами, бурхливий розвиток галузі ЗПГ та газохімії нині можливий лише за рахунок нинішніх податкових пільг. Експерт зазначив, що розробка родовищ газу, що є ресурсними базами для підприємств ЗПГ в Арктиці, не оподатковується на видобуток корисних копалин протягом 12 років. Тімонін зазначив, що в 2020 році з родовищ «Газпрому» бюджет зміг отримати з податку на видобуток 875,9 млрд рублів. Він нагадав і про нульове експортне мито, що діє для ЗПГ. У 2021 році експортне мито принесло до бюджету близько 14 млрд доларів, уточнив Тімонін.

Поділитись