Зеленський розповів про допомогу США у сфері безпеки

Зеленський розповів про допомогу США у сфері безпеки

Президент України Володимир Зеленський заявив на зустрічі з американськими сенаторами, що відчуває дієву допомогу у сфері безпеки.

Про це повідомила прес-служба офісу українського лідера. Уточнюється, що Зеленський провів зустріч із сенаторами США, яких поінформував про ситуацію із безпекою навколо України.

Глава держави відзначив важливу роль американського конгресу у підтримці євроатлантичних прагнень Києва та поглибленні взаємодії між Україною та США.

“Ми відчуваємо і отримуємо дієву допомогу у сфері безпеки в такий складний час, час агресії з боку Російської Федерації”, – сказав Зеленський.

Під час розмови також висловлювалася одностайна позиція щодо того, що газопровід «Північний потік – 2» є викликом для енергетичної безпеки України та Європи загалом. Президент України заявив про необхідність підготовки превентивного пакету санкцій проти РФ для протидії агресії.

Раніше, 12 січня, група сенаторів-демократів у США представила законопроект, який передбачає запровадження нових санкцій щодо Росії на випадок загострення ситуації довкола України. Ініціативу висунув голова Комітету з міжнародних справ сенату США Роберт Менендес.

Точних заходів поки не розкриваються, але, за інформацією The Washington Post, санкції будуть спрямовані проти конкретних осіб з урядових та військових кіл. Вони торкнуться банківської сфери та системи SWIFT. Білий дім підтримує законопроект щодо санкцій проти РФ, писала газета.

16 січня майбутній голова німецького «Християнсько-демократичного союзу» (ХДС) Фрідріх Мерц заявив, що обмеження доступу РФ до SWIFT може порівняти з вибухом атомної бомби на ринку капіталів, товарів і послуг.

Тоді як 30 грудня 2021 року міністр фінансів РФ Антон Силуанов підкреслив, що відключення РФ від системи SWIFT не вигідно нікому. Для цього Європі довелося б відмовитись від російських товарів, додав Силуанов.

Поділитись