США зупинили таємне будівництво Китаєм військового об’єкта в ОАЕ

США зупинили таємне будівництво Китаєм військового об’єкта в ОАЕ

Вашингтон знайшов аргументи, щоб переконати Абу-Дабі зупинити будівництво в ОАЕ об’єкта, який, як вважали в США, мав військове призначення.

За даними американської розвідслужби, будівництво вів Китай, повідомляє Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Видання зазначає, що США розвіддані про «підозрілу активність Китаю» в порту Халіфа, розташованому неподалік Абу-Дабі, отримали рік тому. Навесні 2021 року цю версію нібито підтвердили супутникові знімки, засекречені. Американські офіційні особи вирішили, що Китай зводив у порту якийсь військовий об’єкт.

Співрозмовники видання запевняють, що після цього активних дипломатичних зусиль доклала адміністрація президента США Джо Байдена. Відбулося кілька зустрічей та візитів представників Білого дому до ОАЕ, після чого будівництво об’єкту зупинили.

Раніше стало відомо, що Китай випробував гіперзвукову ракету з ядерним зарядом, яка облетіла земну кулю, перш ніж вразити ціль. Пекін продемонстрував свій «передовий космічний потенціал», який застав розвідку США зненацька. Навчання викликали питання до Пентагону, чому Сполучені Штати досі недооцінюють модернізацію Збройних сил Китаю.

Поділитись