Іран висунув три умови для повернення США в ядерну угоду

Іран висунув три умови для повернення США в ядерну угоду

Влада Ірану вважає, що США зможуть повернутися в ядерну угоду, тільки якщо знімуть з Тегерана економічні санкції, визнають свою провину в розвалі СВПД, а також запевнять їх, що подібного не повториться, заявив офіційний представник МЗС країни Саїд Хатібзаде.


“Сполученим Штатам необхідно знати, що вони не є членом СВПД і не можуть щось просити в рамках цієї угоди від інших членів угоди. Шлях США до повернення до СВПД ясний”, – сказав він під час прес-конференції, яку транслювало центральне телебачення.

2015 року Великобританія, Німеччина, Китай, Росія, США, Франція та Іран підписали Спільний всеосяжний план дій (СВПД). Угода передбачала зняття санкцій в обмін на обмеження ядерної програми Ірану як гаранта неотримання ядерної зброї. У травні 2018 року Дональд Трамп, який тоді був президентом США, прийняв рішення про односторонній вихід і відновлення жорстких заходів проти Тегерана. У відповідь Іран заявив про поетапне скорочення своїх зобов’язань, відмовившись від обмежень у ядерних дослідженнях, центрифугах та рівні збагачення урану.

У столиці Австрії проходять переговори щодо відновлення СВПД та зняття санкцій США з Ірану, 20 червня завершився шостий раунд. За словами постпреда Росії при міжнародних організаціях у Відні Михайла Ульянова, ця робота завершена майже на 90 відсотків, залишилися політичні моменти, пов’язані з зобов’язаннями Штатів і тим, як Вашингтон дотримуватиметься їх у майбутньому.

Наприкінці жовтня радник американського лідера Джо Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван повідомив, що країна готова відновити сумлінні переговори з Іраном щодо повернення до ядерної оборудки.

Поділитись