США зняли обмеження в угоді щодо винищувачів із Туреччиною

США зняли обмеження в угоді щодо винищувачів із Туреччиною

Сенат США зняв обмежувальні умови у своїй версії законопроекту щодо угоди щодо винищувачів F-16 з Туреччиною, очікуються аналогічні дії і від палати представників, пише турецька газета Yeni Şafak.


США раніше направили офіційне повідомлення Туреччини про її виключення з програми постачання нових винищувачів F-35 через купівлю Анкарою російських систем ППО С-400. Вашингтон анулював спільний меморандум з F-35 з Туреччиною, підписавши його з сімома партнерами, що залишилися, за проектом F-35 – Великобританією, Італією, Нідерландами, Австралією, Данією, Канадою і Норвегією. Президент Туреччини Тайіп Ердоган згодом заявив про пропозицію США купити інші винищувачі, але не п’ятого, а четвертого покоління – F-16. Питання належить узгодити в конгресі США – держдеп лобіює його, переконуючи конгресменів, що угода “служить інтересам Вашингтона”.

“Всі обмежувальні умови, додані до законопроекту про продаж Туреччини літаків F-16, були видалені із сенатської версії законопроекту. У версії законопроекту палати представників також є аналогічне доповнення до умов, але очікується, що ці пункти також будуть зняті. Після того, як сенат завершить роботу над законопроектом, його буде перетворено на спільний текст із версією палати представників і відправлено на стіл президенту США Джо Байдену для затвердження”, – пише видання.

Поділитись