США зменшать залежність від урану з РФ за допомогою власного виробництва

США зменшать залежність від урану з РФ за допомогою власного виробництва

Уряд США розраховує відмовитись від експортного урану з Росії за рахунок нарощування внутрішнього виробництва.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на джерела.

“Адміністрація Байдена підштовхує законодавців до підтримки плану закупівлі збагаченого урану безпосередньо у вітчизняних виробників на суму $4,3 млрд, щоб скоротити залежність США від поставок російського палива”, – йдеться в публікації.

Задля реалізації цієї ініціативи необхідно отримати схвалення конгресу. При цьому американські чиновники справедливо побоюються, що такий радикальний крок негативно позначиться на виробничій системі.

Наголошується, що навіть за найсприятливіших прогнозів, що обіцяють розвиток власної енергетичної промисловості, спочатку буде важко. Так, на сьогоднішній день у США діє лише одне комерційне підприємство зі збагачення урану, яке, у свою чергу, належить британсько-німецько-голландському консорціуму URENCO Group. Важко уявити, що його потужностей вистачить обслуговування всіх промислових реакторів країни.

Раніше цього дня Джо Байден оголосив режим надзвичайної ситуації через можливий дефіцит електрогенеруючих потужностей у країні. Для вирішення проблеми із забезпеченням населення електроенергією глава держави звільнив від ввізного мита терміном на два роки певні сонячні елементи та модулі, що імпортуються з В’єтнаму, Камбоджі, Таїланду та Малайзії.

При цьому 1 червня Байден заявив, що західні країни обговорюють можливість купівлі російської нафти за цінами, нижчими від ринкової, замість відмови від її імпорту. Таким чином американський лідер дав зрозуміти, що Вашингтон разом із союзниками шукає варіанти стримування цін на пальне, які на тлі антиросійських санкцій, що зачіпають постачання енергоносіїв, дедалі більше зростають.

24 травня стало відомо, що більше половини громадян Сполучених Штатів Америки не підтримують запровадження антиросійських санкцій. Це випливає з результатів опитування, проведеного спільно агентством Associated Press та дослідницьким центром NORC. 51% опитаних стверджує, що такі заходи не повинні вживатися на шкоду економічному добробуту США.

Поділитись