США заявили про намір сприяти інтеграції України в Євросоюз

США заявили про намір сприяти інтеграції України в Євросоюз

Сполучені Штати мають намір сприяти інтеграції України в Євросоюз, в тому числі шляхом модернізації та створення енергетичної інфраструктури.

Відповідну спільну заяву опубліковано у вівторок, 31 серпня, на сайті міненерго США.

«Учасники (міністерство енергетики США і міністерство енергетики України) мають намір працювати над просуванням зусиль України по досягненню більшої інтеграції з Європейським Союзом, в тому числі за допомогою модернізації та будівництва ключової енергетичної інфраструктури», – йдеться в заяві.

Згідно з документом, учасники також повинні активізувати діалог з енергетики та клімату (SECD), покращувати корпоративне управління на держпідприємствах енергетичного сектора України, в тому числі шляхом набору міжнародних незалежних наглядових рад профільних експертів.

Крім того, сторони зобов’язуються працювати над декарбонізацією економіки України і забезпечувати її енергетичну безпеку і експортний потенціал шляхом взаємовигідного співробітництва в ядерній енергетиці, сонячної та вітрової енергії, кібернетичної та фізичної безпеки та інших сферах.

Для просування цих стратегічних цілей і розширення двостороннього співробітництва США та України мають намір провести в найближчі місяці перше засідання Стратегічної діалогу з енергетики та клімату.

Документ підписаний на зустрічі між президентом України Володимиром Зеленським, міністром енергетики США Дженніфер Гранхольм і міністром енергетики України Германом Галущенком.

31 серпня президент України прибув до американської столиці для зустрічі з главою Білого дому. На своїй сторінці в Instagram Зеленський опублікував фото, на якому він разом з дружиною Оленою спускається по трапу з прилетів в столицю США літака.

У той же день глава Пентагону Ллойд Остін на зустрічі із Зеленським заявив, що США нададуть Україні новий пакет військової допомоги на суму $ 60 млн, а також підпишуть рамкову угоду про реформи, необхідні Україні для членства в НАТО. Остін підкреслив, що однією з цілей підтримки України стане «стримування російської агресії», Москва ж, в свою чергу, «повинна перестати підтримувати конфлікт на південному сході України», а також «піти з Криму».

Поділитись