Посольство США в Білорусі повідомило про скорочення дипмісії в республіці

Посольство США в Білорусі повідомило про скорочення дипмісії в республіці

Посольство США 31 серпня скоротило число співробітників дипломатичної місії на вимогу білоруської сторони.

«Сьогодні вдруге за три місяці американські дипломати були змушені покинути Білорусь у зв’язку із зухвалим співчуття рішенням режиму обмежити взаємодію і діалог. Ми прощаємося з ними, а вони прощаються з вами – з білоруським народом, на підтримку демократичних устремлінь якого вони працювали», – йдеться на сторінці посольства США в Facebook.

При цьому в дипмісії відзначили, що американські дипломати «продовжать цю життєво важливу роботу».

Раніше, 11 серпня, МЗС Білорусі запропонував США до 1 вересня скоротити чисельність свого посольства в Мінську до п’яти чоловік. Прес-секретар білоруського зовнішньополітичного відомства Анатолій Глаз уточнив, що відповідна реакція Білорусі на «недружні кроки і навіть агресивні дії» з боку США була предметно доведена до американської сторони в ході зустрічі з тимчасовим повіреним у справах Сполучених Штатів Рубеном Арутюняном.

Чергові санкції проти Білорусі 9 серпня ввели Великобританія, США і Канада. Обмеження торкнулися авіагалузі і торгівлі, зокрема білоруського калію, нафтопродуктів. Санкції передбачають і блокування активів офіційних осіб Білорусі, в тому числі президента Олександра Лукашенка.

Білорусія обіцяла відповісти на ці дії Заходу. У білоруському МЗС зазначили, що країна завжди виступала за діалог із Заходом, який повинен будуватися не на тиску, а на основі загальновизнаних принципів і норм міжнародного права.

У червні ЄС прийняв секторальні економічні санкції щодо Білорусі у зв’язку з інцидентом з літаком ірландської компанії Ryanair. 23 травня лайнер здійснив екстрену посадку в білоруській столиці через повідомлення про мінування, згодом не підтвердилися. На борту лайнера знаходився екс-головний редактор визнаного в Білорусі екстремістським Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич. Після посадки літака блогера і його супутницю – росіянку Софію Сапегу – затримали. Інцидент викликав обурення на Заході.

Поділитись