Афганський посол розповів подробиці втечі президента Гані з країни

Афганський посол розповів подробиці втечі президента Гані з країни

Президент Афганістану Ашраф Гані залишав країну, поки його чекали на нараді з урядом, заявив в середу, 1 вересня, афганський посол в Таджикистані Мухаммад Зохір Агбар.


За словами посла, президент країни не просто втік 15 серпня, кинувши напризволяще своїх соратників, але також взяв з собою бюджетні гроші і тим самим пограбував афганський народ.

«Ніхто з його заступників не знав, що він задумав бігти. За словами міністра оборони уряду Гани, а я говорив з ним вчора особисто, радник Ашрафа Гані подзвонив в Міноборони і сказав, що той буде там о 16:00 на нараді, вони підготувалися, чекали його, але саме в цей час три літаки, де перебував Гані і його близькі, вилетіли з кабульського аеропорту», – цитує Агбар ЗМІ.

Він додав, що рух «Талібан» з легкістю захопило владу в Афганістані через зраду Гані, який звільняв з уряду чесних чиновників, призначаючи на їх місця людей без досвіду.

Посол підкреслив, що таліби захопили країну за 10 днів, а саме 32 провінції і 360 районів, хоча афганська армія була навчена НАТО, їй також надали сучасну зброю.

31 серпня стало відомо, що президент США Джо Байден в липні в телефонній розмові радив своєму колезі Ашрафу Гані імітувати успіхи в боротьбі з талібами незалежно від того, чи є це правдою. У свою чергу Гані наполягав на підтримці США військово-повітряних сил Афганістану, оскільки офіційної влади, за його словами, протидіяли принаймні 10-15 тис. міжнародних терористів, більшість з них – пакистанці. На це глава Білого дому відповів, що підтримку з повітря можна забезпечити лише за наявності стратегії і підтримки з землі, яка очікувалася від афганської сторони.

23 серпня «Талібан» ввів амністію для всіх чиновників колишнього афганського уряду, в тому числі і для президента Ашрафа Гані. Представник руху тоді повідомив, що ворожнечі між «Талібаном», главою держави та іншими чиновниками, які залишили Афганістан, немає. Якщо вони вирішать повернутися в країну, їх не будуть переслідувати.

15 серпня таліби увійшли в Кабул, потім заявили про «закінчення війни» в Афганістані, назвавши це «визволенням» країни, і підняли прапор над президентським палацом. В ході переговорів вони заявили про небажання формувати коаліційний уряд. Тип влади і форму правління визначать найближчим часом.

Поділитись