США запідозрили Ізраїль у видачі паспортів росіянам із «проблемним минулим»

США запідозрили Ізраїль у видачі паспортів росіянам із «проблемним минулим»

Влада США вимагає від уряду Ізраїлю роз’яснити процес видачі ізраїльського громадянства російським громадянам — Вашингтон побоюється, що безвізовий в’їзд може стати лазівкою для людей із «проблемним минулим».

Про це пише Ynet.

Американські чиновники висловили занепокоєння уряду Ізраїлю та посадовим особам Єврейського агентства «Сохнуть», яке займається питаннями репатріації, щодо процедури видачі паспортів громадянам Росії. Вашингтон вважає, що ухвалення Ізраїлю в програму безвізового в’їзду дозволить росіянам з «проблемним минулим» безперешкодно в’їжджати на територію США після отримання ізраїльського паспорта.

Зокрема, підозри Сполучених Штатів стосуються олігархів, бізнесменів та осіб, які мають судимість. Крім того, не виключається, що схему безвізового в’їзду для ізраїльтян можуть скористатися для перекидання в країну російських шпигунів.

Після початку війни в Україні до Ізраїлю іммігрували 31 тисячу росіян та українців. Зазначається, що більшість втікачів з Росії прибули як туристи, плануючи подати заяву на зміну свого статусу та залишитися в країні на постійне проживання. Нащадки євреїв мають право отримати паспорт Ізраїлю за програмою репатріації, в організації цього процесу допомагає агенція «Сохнут».

Поділитись