США вирішили не запрошувати РФ і Китай на «Саміт за демократію»

США вирішили не запрошувати РФ і Китай на «Саміт за демократію»

На «Саміт за демократію», що відбудеться в грудні, США не запросили Росію і Китай.

Ці держави відсутні у списку зі 110 країн та територій, чия участь запланована у заході. Перелік запрошених опубліковано на сайті американського Держдепартаменту.

При цьому серед запрошених на саміт країн значиться, зокрема, Тайвань, який, згідно з позицією Китаю, є однією з провінцій КНР. Також на саміт запрошено представників Косова і Сербії, яка не визнає її незалежність. З країн-членів Євросоюзу у списку не значиться лише Угорщина.

Також на саміт не запросили Туреччину, яка є союзником США щодо НАТО. Єдиними представниками Близького Сходу на саміті будуть Ізраїль та Ірак.

Ідею «Саміту за демократію» оприлюднив під час передвиборчих перегонів чинний президент США Джо Байден. Нинішнього року захід пройде у форматі відеоконференції, він запланований на 9 та 10 грудня. Крім представників різних держав, там будуть присутні бізнесмени, громадянські об’єднання та благодійні організації. У повідомленні Держдепу сказано. що саміт буде присвячений «викликам та можливостям, з якими стикається демократія». Захід надасть лідерам платформу для оголошення особистих та колективних зобов’язань, реформ та ініціатив щодо захисту демократії та прав людини.

Раніше глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що цей саміт покликаний «поділити людей, країни на демократичні та недемократичні».

При цьому в Кремлі допустили спілкування Путіна та Байдена з відеозв’язку до нового року. Водночас конкретних термінів спілкування президентів немає.

Поділитись