США розглядають відміну заборони на продаж зброї Саудівській Аравії

США розглядають відміну заборони на продаж зброї Саудівській Аравії

Влада США задумалася про відміну заборони на продаж зброї Саудівської Аравії.

Про відповідне обговорення у Вашингтоні стало відомо агентству Reuters на тлі майбутньої поїздки американського президента Джо Байдена на Близький Схід, яка відбудеться 13-16 липня.

За інформацією агентства, високопосадовці Саудівської Аравії в ході низки зустрічей зажадали від Вашингтона відмовитися від політики продажу Ер-Ріяду лише оборонних озброєнь. Зазначається, що обговорення цього питання триває на неофіційному рівні.

Reuters пише, що тема продажу зброї обговорюється в контексті наміру Байдена перезавантажити відносини з Саудівською Аравією, наростити постачання енергоресурсів із країн Перської затоки та налагодити зв’язки арабських країн з Ізраїлем для подальшого протистояння з Тегераном. При цьому наголошується, що можливе скасування заборони на постачання наступальних озброєнь Ер-Ріяду викличе критику в конгресі.

Раніше ізраїльський прем’єр-міністр Яїр Лапід розповів, що Байден вирушить до Саудівської Аравії з посланням миру від Ізраїлю. У червні стало відомо, що Ізраїль та США займаються створенням «близькосхідного альянсу протиповітряної оборони (ППО)».

Поділитись