США направили два авіаносця в район проведення військових навчань Китаю

США направили два авіаносця в район проведення військових навчань Китаю

США направляють два своїх авіаносця в район поблизу від місця проведення військових навчань КНР у спірних островів Південно-Китайського моря.

Про це повідомила газета The Wall Street Journal. За її даними, авіаносці Nimitz і Ronald Reagan в суботу приступлять до виконання “наймасштабніших за останні роки” навчань в Південно-Китайському морі.

“Мета полягає в тому, щоб недвозначно вказати нашим партнерам і союзникам, що ми віддані регіональної безпеки і стабільності”, – наводить газета слова командувача ударною групою контр-адмірала ВМС США Джорджа Уікоффа. За даними газети, в рамках навчань будуть здійснюватися польоти літаків з метою перевірки їх боєздатності.

Як зазначає The Wall Street Journal, Уікофф не уточнив, де саме будуть проходити американські навчання. При цьому він підкреслив, що вони не є відповіддю на китайські маневри, але зазначив, що навчання КНР “виправдовують присутність [в регіоні] ВМС США”.

Раніше держсекретар США Майкл Помпео заявив, що навчання КНР у спірних островів Південно-Китайського моря носять надзвичайно провокаційний характер.

“Америка погоджується з нашими друзями з Південно-Східної Азії. Військові навчання КНР в спірних водах Південно-Китайського моря носять надзвичайно провокаційний характер. Ми виступаємо проти неправомірних претензій Пекіна. Крапка”, – написав він у Twitter.

У п’ятницю офіційний представник МЗС КНР Чжао Ліцзяні заявив, що Китай проводить військові навчання в районі спірних островів у Південно-Китайському морі відповідно до своїх споконвічних суверенних прав і не сприймає критику цих дій від США, які є головним дестабілізуючим фактором в регіоні. Як він уточнив, Парасельські острови (острови Сиша) – “споконвічна китайська територія”, з даного питання “не існує абсолютно ніяких сперечань”.

Парасельські острови і розташований по сусідству архіпелаг Спратлі (Наньша) багато років залишаються причиною багатонаціонального регіонального конфлікту. Основними фігурантами спору за ці території і навколишні їх води виступають В’єтнам і Китай, про свої часткові або повні претензії на острови також заявляють Бруней, Малайзія і Філіппіни.

Поділитись