Лукашенко має намір побудувати міцні відносини зі США

Лукашенко має намір побудувати міцні відносини зі США

Білорусь розраховує на вибудовування міцних відносин з США і цьому має сприяти підвищення рівня дипломатичного представництва в Мінську і Вашингтоні.

Про це йдеться в привітанні президента Олександра Лукашенка президенту Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа з нагоди Дня незалежності США.

“Будівництво міцних, конструктивних відносин зі Сполученими Штатами на підставі загальних цінностей і пріоритетів – одна з головних цілей білоруської зовнішньої політики”, – йдеться в привітанні, опублікованому на сайті білоруського президента.

Лукашенко вважає, що надання додаткової динаміки контактам в сферах економіки, інновацій, фінансів, науки і освіти відповідає інтересам обох країн. “Упевнений, що підвищення рівня дипломатичного представництва в Мінську і Вашингтоні сприятиме ефективній реалізації спільних проектів”, – заявив Лукашенко.

Після дипломатичного скандалу в 2008 році Мінськ і Вашингтон на взаємній основі відкликали послів і до мінімуму скоротили кількісний склад диппредставництв. Відносини між США і Білоруссю потеплішали після президентських виборів 2015 року. Так, були зняті американські санкції, продовжився активний діалог між країнами, а також обмін візитами. У 2019 сторони заявили про можливість повернення послів, недавно було сказано, що це може статися в найближчі два місяці.

Президент США Дональд Трамп на початку травня висунув на пост посла в Білорусі заступника помічника держсекретаря у справах Західної Європи і ЄС Джулі Фішер.

Поділитись