У КНДР заявили, що Пхеньян не потребує переговорів з Вашингтоном

У КНДР заявили, що Пхеньян не потребує переговорів з Вашингтоном

Перший заступник міністра закордонних справ КНДР Цой Сон Хі на тлі повідомлень про можливе проведення саміту зі США заявила, що Пхеньян не потребує переговорів з американською стороною.

Відповідне повідомлення в суботу опублікувало Центральне телеграфне агентство Кореї.

Перший заступник глави МЗС КНДР вказала, що Вашингтон розглядає діалог з Пхеньяном лише з метою врегулювання внутрішніх проблем в Сполучених Штатах. “Немає необхідності сидіти за одним столом з США, які вважають корейсько-американський діалог лише інструментом для врегулювання своєї політичної кризи”, – наводить ЦТАК заяву Цой Сон Хі.

Високопоставлений дипломат додала, що КНДР склала більш детальний “стратегічний набір заходів для реагування на довгострокові загрози з боку США”, не уточнивши, про які рішення йдеться.

30 червня, як передав південнокорейський телеканал KBS, заступник держсекретаря, спецпредставник США по Північній Кореї Стівен Біген, виступаючи на телеконференції в Вашингтоні, заявив, що зустріч американського лідера Дональд Трампа і голови Держради КНДР Кім Чен Ина навряд чи відбудеться до листопадових президентських виборів в Сполучених Штатах. Пізніше президент Південної Кореї Мун Чже Ін заявив, що очікує проведення нової зустрічі між Трампом і Кім Чен Ином до виборів в США. Глава МЗС Республіки Корея Кан Ген Хва підтвердила, що Сеул і Вашингтон на різних рівнях підтримують контакти з цього питання.

Перший в історії саміт США і КНДР відбувся 12 червня 2018 року в Сінгапурі. В ході нього Кім Чен Ин і Трамп підписали підсумкову спільну декларацію. Пхеньян тоді взяв на себе зобов’язання по денуклеаризації в обмін на гарантії безпеки з боку Вашингтона. Однак другий саміт КНДР і США в Ханої закінчився безрезультатно.

Лідери двох держав провели також коротку зустріч в прикордонному пункті Пханмунджом на кордоні Республіки Корея і КНДР 30 червня 2019 року і домовилися відновити переговори на робочому рівні, але подальша зустріч робочих груп в Стокгольмі не принесла результатів.

Поділитись