США із союзниками запустять новий військовий проект

США із союзниками запустять новий військовий проект

Лідери країн Чотирьохстороннього діалогу з безпеки, куди ведуть США, Японія, Австралія та Індія, запустять проект з охорони морських кордонів.

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

«На Токійському саміті лідери „четвірки“ дадуть старт великій морській ініціативі – Індо-Тихоокеанському партнерству з підвищення поінформованості про морську сферу (IPMDA). Вона змінить здатність партнерів на островах Тихого океану, у Південно-Східній Азії та у регіоні Індійського океану контролювати води біля своїх берегів та зберігати вільний та відкритий Індо-Тихоокеанський регіон», — йдеться у повідомленні.

Проект передбачає впровадження нових інновацій та технологій підвищення обізнаності в морській області на благо Індо-Тихоокеанського співтовариства, а також інвестиції протягом п’яти років. IPMDA також дозволить відстежувати «темне судноплавство», зустрічі в морі та допоможе швидше реагувати на кліматичні та гуманітарні події.

Саміт Чотирьохстороннього діалогу з безпеки, де обговорюватиметься цей проект, запланований на 24 травня в Токіо, повідомляє телеканал 360. Проте японці влаштували акцію протесту проти візиту американського лідера Джо Байдена, передає «Національна служба новин».

В рамках Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва Японія, США, Південна Корея та чотири інші країни раніше домовилися створити колективну систему обміну даними без Китаю та Росії. Передбачається, що їй користуватимуться і держави, які не входять до АТЕС, зокрема країни Південної Америки.

Поділитись