Сполучені Штати закликали виключити Росію з ОБСЄ

Сполучені Штати закликали виключити Росію з ОБСЄ

Росію та Білорусь слід виключити з ОБСЄ у зв’язку із ситуацією навколо України.

Про це заявив у своїй статті видання Foreign Policy колишній посол США в цій організації Джеймс Гілмор. На його думку, якщо ця пропозиція не буде реалізована, Вашингтону слід припинити фінансування організації.

Слід вжити заходів щодо виключення Росії з усіх міжнародних організацій, починаючи з ОБСЄ. ОБСЄ підтримує принципи угод Гельсінкі, серед них — принцип, згідно з яким жодна країна не нападе на іншу через визнані кордони, — йдеться в матеріалі.

Гілмор переконаний, що якщо в організації не прислухаються до пропозиції та не виключать Росію та її «сателіту» Білорусію, Штатам не слід продовжувати фінансувати цей проект.

Також екс-посол зазначив, що раніше традиційно нейтральні країни, такі як Швеція та Фінляндія, наразі усвідомили, що їм загрожує втрата незалежності та підпорядкування іншій державі. Гілмор вважає, що настав час, щоб «агресивно вербувати» ці країни в НАТО.

Раніше постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що США у разі ескалації навколо України розглядають проти Росії, зокрема, військові заходи.

У свою чергу президент США Джо Байден заявив, що у разі загострення ситуації навколо України Вашингтон готовий прийняти пакет із небувалими раніше санкціями. Серед них є відключення Росії від SWIFT, а також заборона російським банкам на операції з доларом.

Поділитись