Spiegel: у Литві вважають поразкою позицію Єврокомісії щодо Калінінграда

Spiegel: у Литві вважають поразкою позицію Єврокомісії щодо Калінінграда

Єврокомісія (ЄК) найближчими днями опублікує уточнення з питання перевезень до області Калінінграда з регіонів РФ, суть яких зводиться до того, що Москва має право використовувати транзит для всіх товарів.

Про це повідомив журнал Der Spiegel із посиланням на власні джерела.

За даними видання, в документі Єврокомісія пропише, що товари, які підпадають під санкції, Росія зможе перевозити до Калінінграда лише в тому обсязі, який транспортувався до початку спеціальної військової операції в Україні. Тим самим Брюссель має намір не допустити, щоб через Калінінград Москва експортувала таку продукцію до інших країн. У той самий час у випадках, якщо йдеться, наприклад, про ремонт шлюзів тощо, буде дозволено перевищувати обсяги перевезень. Єврокомісія орієнтуватиметься на митні документи Литви останніх років.

“У Вільнюсі це оцінюється як поразка”, – пише Der Spiegel. “Не ми змінили нашу позицію”, – наводить видання джерела в урядових колах країни. Там особливо обурені позицією Берліна. “Німецька сторона з 18 червня чинить тиск на Єврокомісію, щоб Калінінград був виключений з-під санкцій”, – зазначило джерело журналу. За його словами, у Литві запитують, чи будуть німецькі військовослужбовці, розміщені в країні, захищати її у разі конфлікту з Росією або ж їх відведуть.

Раніше журнал Der Spiegel писав, що уряд Німеччини обурений діями Литви щодо транзитних перевезень до Калінінградської області з регіонів Росії. Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок раніше закликала знайти загальноєвропейське рішення для ситуації навколо Калінінграда. Вона наголосила, що санкційні пакети стосуються імпорту та експорту товарів до Росії, але не транзиту з однієї частини країни до іншої.

18 червня Литва повідомила, що припинила пропускати товари, що потрапили під санкції, які везуть транзитом залізницею з регіонів Росії до Калінінградської області. 21 червня стало відомо, що обмеження торкнулися і вантажних автоперевезень. У МЗС Росії та Кремлі заявляли, що дії Литви незаконні та суперечать міжнародним домовленостям. Влада Литви стверджує, що країна не вводила жодних односторонніх чи додаткових обмежень, а лише послідовно застосовує санкції Єврокомісії.

Поділитись