Сьогодні набирає чинності заборона на імпорт російського вугілля Євросоюзом

Сьогодні набирає чинності заборона на імпорт російського вугілля Євросоюзом

Повна заборона на постачання російського вугілля до Євросоюзу як один із санкційних заходів Заходу проти Москви починає діяти з 1 серпня.


Відповідний захід увійшов до п’ятого пакету санкцій ЄС, який ухвалили ще на початку квітня. Документ передбачає поступову відмову від імпорту цього ресурсу з Росії із повною забороною на його постачання з сьогоднішнього дня.

Згідно з формулюванням документа, міра включає “заборону на купівлю, імпорт або передачу вугілля та інших видів твердого викопного палива до Євросоюзу, якщо вони походять з Росії або експортуються з неї, починаючи з серпня 2022 року”.

На момент ухвалення рішення імпорт російського вугілля до ЄС оцінювали у вісім мільярдів євро на рік. За даними Міненерго, частка країн Євросоюзу у загальному експорті цього ресурсу з Росії у 2021 році склала 21,8 відсотка — трохи більше ніж 48,7 мільйона тонн. 2020 року показник виявився трохи вищим — 22 відсотки від усього експорту.

Тим часом Європа у спробах скоротити споживання російського газу нарощує обсяги використання менш екологічного ресурсу в електроенергетиці. Зокрема, Франція оголосила про можливий перезапуск вугільної електростанції “Сент-Авольд” на північному сході країни. За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), 2022 року споживання вугілля в Євросоюзі зросте на сім відсотків порівняно з торішнім стрибком у 14 відсотків.

Поділитись