Шольц та Макрон готові відповісти США на закон про зниження інфляції

Шольц та Макрон готові відповісти США на закон про зниження інфляції

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон прагнуть домовитися зі США щодо реалізації американського закону про зниження інфляції, але при невдалому результаті переговорів розглядають варіант заходів у відповідь.

Про це пише газета Politico, посилаючись на підсумки зустрічі Шольца і Макрона в Парижі.

Німеччина і Франція як найбільш економічно сильні країни Євросоюзу, а також інші учасники співтовариства вважають цей американський закон протекціоністським і виробником, що б’є по європейській промисловості. Як зазначає газета, Макрон і Шольц погодилися, що плани США субсидувати компанії, які відкриють провадження в Америці, порушують ринкові принципи і спрямовані на те, щоб переманити провадження на свою територію.

За даними видання, лідери двох країн зійшлися на думці, що ЄС не може не діяти, якщо Вашингтон наполягатиме на імплементації цього закону у його нинішньому вигляді. Він пропонує зниження податків, пільги у сфері енергозабезпечення підприємств, що відкриються на території США, та загалом спонукає населення купувати американську продукцію. Це також стосується продажу електромобілів, що є особливим подразником для європейських автоконцернів.

Шольц і Макрон за підсумками паризької зустрічі, як пише Politico, сигналізували, що якщо США будуть упиратися в реалізації закону на шкоду європейській промисловості, то ЄС «доведеться завдати удару у відповідь». Йдеться про контрзаходи щодо протекціонізму США, тобто про субсидування європейських підприємств усередині ЄС аналогічним чином.

На думку експертів, відмова Вашингтона дослухатися вимог ЄС може призвести до торгової війни Берліна і Парижа проти американського президента Джо Байдена.

Поділитись