Шольц захистив Грецію від нападів Туреччини через суперечки в Егейському морі

Шольц захистив Грецію від нападів Туреччини через суперечки в Егейському морі

Канцлер ФРН Олаф Шольц в інтерв’ю грецькому виданню Ta Nea захистив Грецію від нападів Туреччини у суперечці за острови в Егейському морі.


Канцлер назвав неприпустимим територіальні суперечки між двома країнами Північноатлантичного альянсу.

«Для одного партнера по НАТО неприйнятно заперечувати суверенітет іншого. Це стосується і більш менш прихованих військових загроз. Добросусідські відносини між Грецією та Туреччиною важливі не лише для обох країн, а й для всієї Європи», — зазначив Шольц.

Він зазначив, що спільна мета партнерів по блоку має полягати у тому, щоб використати весь економічний потенціал регіону Східного Середземномор’я на благо всіх країн.

9 червня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган передрік катастрофу при подальшій мілітаризації островів в Егейському морі. При цьому він заявив, що Анкара не відмовлятиметься від своїх прав. Ердоган підкреслив, що влада готова у разі потреби застосувати повноваження в Егейському морі, надані ним міжнародними угодами про озброєння островів.

Раніше МЗС Греції опублікувало 16 карт, на яких було показано незаконні дії Туреччини проти грецького суверенітету в Егейському морі. У заяві міністерства сказано, що карти починаються в хронологічному порядку зі статус-кво, закріпленого у Лозаннському (1923) та Паризькому (1947) договорах. За підсумками Лозаннського мирного договору Турецька Республіка втратила Північну і Західну Фракію і всі острови в Егейському морі за винятком Бозджаади (Тенедоса) і Гекчеади (Імброса).

Поділитись