Росія відреагувала на плани США перекинути війська з Німеччини до Польщі

Росія відреагувала на плани США перекинути війська з Німеччини до Польщі

Росія уважно стежить за ситуацією і в разі необхідності вживе заходів для забезпечення безпеки – своєї і своїх союзників.

Так відреагував заступник глави МЗС Росії Олександр Грушко на плани США перекинути війська з Німеччини до Польщі. Він підкреслив, що російська сторона стежить за ситуацією, в тому числі і з точки зору Основоположний акта Росія-НАТО, в якому альянс погоджується не розміщувати істотних бойових сил поблизу Росії. За словами Грушка, Вашингтон послідовно руйнує всі міжнародні військові зобов’язання і тому «очевидно те, що США можуть піти на порушення цього міжнародного документа».

Раніше стало відомо, що Польща запропонувала фінансувати розміщення на своїй території американської бронетанкової дивізії після того, як президент США Дональд Трамп пообіцяв удвічі скоротити кількість своїх військовослужбовців в Німеччині через прострочену виплати Берліна в НАТО. Польський президент Анджей Дуда пояснив, що війська США на території країни – в тому числі гарант безпеки американських інвестицій.

У червні 2019 року стало відомо про домовленості Вашингтона і Варшави щодо розміщення в Польщі додаткового контингенту військ. Загальна чисельність американського підрозділу в цій країні може досягти 5,5 тисячі осіб. Командування розраховує, що це дозволить «підвищити якість» американського угрупування.

Поділитись