Росія може створити casus belli в Україні, стверджує Держдеп США

Росія може створити casus belli в Україні, стверджує Держдеп США

США очікують, що з’явиться привід для ескалації ситуації навколо України, заявив високопоставлений представник Держдепу.

Плани щодо ескалації ситуації навколо України в Москві, що приписуються Росії, категорично заперечують і постійно заявляють, що нікому нічим не загрожують.

«Важливо, щоб люди уявляли, до яких речей може бути готовою Росія. Ми вважаємо, що вони можуть створити привод для руху в Україну», — сказав чиновник під час телефонного брифінгу.

У Держдепі заявили, що занепокоєння викликають повідомлення із Великобританії. Раніше МЗС Великобританії бездоказово звинуватило російські спецслужби в тому, що вони нібито планують посадити у Києві «проросійського лідера».

Чотирьох колишніх високопосадовців уряду України, включаючи екс-прем’єра Миколу Азарова, Британія звинуватила у зв’язках з тими, хто в Росії нібито планує «напад на Україну».

«Я не коментуватиму специфіку звітів розвідки, але ми були стурбовані саме цими тактиками. Ми говорили про це публічно», – заявили в Держдепі.

Раніше Держдеп оголосив, що з понеділка дозволив добровільний від’їзд з України частини дипломатів, членів сімей водночас зобов’язали повернутись на батьківщину, громадянам США рекомендовано залишити країну комерційними рейсами. Випущене попередження у відомстві пояснили ризиком різкого погіршення безпекової ситуації.

Поділитись