Росія готова обговорювати з Києвом нормалізацію відносин, заявив Лавров

Росія готова обговорювати з Києвом нормалізацію відносин, заявив Лавров

Росія готова обговорювати з керівництвом України нормалізацію двосторонніх відносин, але не врегулювання в Донбасі, про це потрібно говорити з самопроголошеними Луганській і Донецькій народними республіками, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.


“Якщо ж наші колеги, включаючи президента (України Володимира) Зеленського, хочуть обговорювати нормалізацію двосторонніх відносин, то ласкаво просимо, ми до такої розмови завжди, завжди готові”, – сказав Лавров.

Він зазначив, що глава МЗС України Дмитро Кулеба та президент Зеленський роблять запити для розмови на тему врегулювання в Донбасі, що в Москві бачиться як прагнення “переграти мінські домовленості і представити Росію як сторону конфлікту”.

“На що ми говорили: “Дорогі друзі, це треба обговорювати не з нами, а, як ви і погодилися в рамках мінських домовленостей, треба обговорювати з Донецьком і з Луганськом”. Там прямо і записано, що ключові етапи врегулювання повинні бути предметом консультацій і узгодження з Донецьком і Луганськом”, – сказав російський міністр.

“А коли говорять, що у нас там назріває неприємна ситуація на лінії зіткнення, ми хочемо поговорити з міністром Лавровим або з президентом Путіним – це не до нас. І президент на зустрічі з Олександром Григоровичем Лукашенко (президент Білорусі) на днях в Кремлі дуже чітко сказав, що якщо вони про це хочуть розмовляти, то адресат повинен бути інший”, – підкреслив Лавров.

“Я чув, що Зеленський сказав, що він доручив (Андрію) Єрмаку, главі свого офісу, домовлятися про терміни, місце та місто, і що місце неважливо, тому що кожен день зволікання означає, що гинуть люди”, – сказав глава російської дипломатії.

Поділитись