Глава Держдепу США назвав умову для переговорів з Росією

Глава Держдепу США назвав умову для переговорів з Росією

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що переговори з Росією можливі з низки питань, починаючи зі стратегічної стабільності, якщо не буде «ескалації» з боку Москви.

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков повідомив, що Москва запропонувала Вашингтону запустити діалог щодо стратегічної стабільності, обговорити створення середовища безконфліктного існування.

«Президент (Джо Байден.) … ясно говорив, що якщо Росія буде займатися агресивними і безрозсудними діями, ми будемо відповідати. Він також сказав – дивіться, ми б вважали за краще більш стабільні передбачувані відносини, але це в кінцевому рахунку залежить від пана Путіна», – сказав Блінкен в ефірі CNN.

Держсекретар додав, що якщо Росія відмовиться від «ескалації», то США зможуть працювати з нею «з питань спільних інтересів, наприклад по стратегічній стабільності».

«Ми продовжили СНО-3, можна більше зробити в цій галузі», – сказав він.

При цьому Блінкен заявив, що йому не відомо, чи прийняв президент Росії Володимир Путін запрошення свого американського колеги Джо Байдена на саміт, обговорення, за його словами, ведеться.

Раніше високопоставлений представник Білого дому заявив, що. Вашингтону доведеться мати «відверту розмову» з Москвою про її заходи у відповідь на американські санкції. Він додав, що Штати не налаштовані на ескалацію, але хочуть показати Росії, «яку саме діяльність не хочуть терпіти».

Як зазначив в інтерв’ю ЗМІ глава МЗС Сергій Лавров, останнім часом відносини Росії і США знаходяться в явну кризу, обстановка, за його словами, навіть гірше часів холодної війни.

Сполучені Штати 15 квітня ввели нові обмеження проти Москви і заявили про висилку десяти співробітників російських дипмісій. У МЗС Росії відзначили, що санкцій курс Вашингтона не відповідає інтересам народів двох країн.

Москва оголосила про заходи у відповідь: з країни вислали десять американських дипломатів, які залишилися не дозволять більше вільно переміщатися по країні. Крім того, Росія ввела персональні санкції проти чиновників з адміністрації – як колишніх, так і діючих.

Поділитись