Росія скликала Радбез ООН щодо катастрофи Іл-76 у Бєлгородській області

Росія скликала Радбез ООН щодо катастрофи Іл-76 у Бєлгородській області

Учора відбулося засідання Ради безпеки ООН, скликане Росією з приводу катастрофи Іл-76 у Бєлгородській області.

Представник Києва Крістіна Гайовішин заявила, що Україна не була проінформована про кількість та тип транспорту, який використовується для перевезення ув’язнених.

«Вже одне це може свідчити про навмисні дії Росії, спрямовані на те, щоб поставити під загрозу життя та безпеку ув’язнених», – сказала вона.

Якщо інформація про те, що на борту літака перебували українські військовополонені, підтвердиться, це буде «серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права з боку Росії».

Також Гайовішин дала зрозуміти, що ЗСУ продовжать обстрілювати Бєлгородську область.

«Інтенсивність обстрілу Росією Харківської області безпосередньо пов’язана зі зростанням числа транспортної авіації, включаючи Іл-76, який нещодавно прямував до аеропорту Бєлгорода. Враховуючи це, ЗСУ продовжать вживати заходів щодо знищення засобів доставки та контролювати повітряний простір, щоб нейтралізувати терористичну загрозу, особливо на Бєлгородсько -Харківському напрямі», – сказала вона.

Представник РФ Дмитро Полянський заявив «про навмисний та продуманий злочин Києва» і звинуватив представника України у «брехні».

«Керівництво України чудово знало про маршрут та спосіб транспортування солдатів до місця заздалегідь узгодженого обміну», – повідомив Полянський.

Він також прокоментував слова Христини Гайовішин.

«Я не почув у її виступі нічого, що говорило б про те, що це не вони. Вона стверджує, що ми не забезпечили безпеку. Мабуть, ми мали збити цю ракету – тоді ми забезпечили б безпеку», – сказав Полянський.

Також представник РФ вперше назвав комплекси, які, за версією Москви, могли збити Іл-76. За словами Полянського, США або ФРН стануть «співучасниками злочину», якщо підтвердиться інформація про удар за допомогою ЗРК Patriot або IRIS-T.

Жодних рішень на Раді безпеки прийнято не було.

Поділитись