Росія різко скоротила відвантаження нафти Європі

Росія різко скоротила відвантаження нафти Європі

Росія кілька разів зменшила морські постачання нафти західним країнам. Відвантаження палива з найбільших портів перенаправили на Схід.

У грудні 2021 року з Приморська та Усть-Луги вуглеводні йшли до країн ЄС. Через рік ситуація кардинально змінилася – постачання було суттєво скорочено.

Водночас на ринку зафіксовано зростання обсягу завезення до таких країн, як Туреччина, Єгипет, Індія та Китай.

Експерти зазначають, що зараз спостерігається глобальна перебудова ланцюжків поставок, де переважне значення має ефективність логістики, а розвиток нових ринків збуту. В асоціації РФ «Надійний партнер» прогнозують збереження тренду на переорієнтування російського нафтового експорту у 2023 році. Там само висловили впевненість у тому, що прямих поставок до недружніх країн просто не буде.

Раніше агентство Bloomberg повідомило, що сумарний обсяг експортованої сирої нафти з Росії морем за тиждень збільшився на 30%, або на 876 тис. бар. на добу, до 3,8 млн бар. Наголошувалося, що це значення є рекордним з весни минулого року. Як стало відомо, постачання через порти у Балтійському морі за тиждень зросли на 626 тис. бар. на добу, а в Чорному морі – на 47% добового обсягу.

Поділитись