Рішення Польщі відхилити постанову суду ЄС назвали початком Polexit

Рішення Польщі відхилити постанову суду ЄС назвали початком Polexit

Конституційний суд Польщі, що відхилив вимогу європейського суду про виконання обмежувальних заходів на діяльність Дисциплінарної палати Верховного суду республіки, започаткував процес Polexit (по аналогії з Brexit – виходом Великобританії з Євросоюзу).

Про це повідомило видання Politico з посиланням на джерела.

«Рішучий крок до правового Polexit», – написав фахівець з конституційного права з Сіднейського університету Войцех Садурскі на своїй сторінці в Twitter.

Рішення Конституційного суду Польщі оголосили всього через кілька годин після того, як що знаходиться в Люксембурзі суд видав забезпечувальну міру, яка дозволяє Варшаві призупинити дію ряду законів. Мова, зокрема, йде про регулювання польського наглядової ради, яким були надані повноваження з кількох питань, що стосуються Верховного суду країни (так звана Дисциплінарна палата). Суд ЄС в своєму рішенні висловив сумніви щодо незалежності цієї палати.

У Польщі з цим не погодилися і визнали рішення європейської інстанції незаконним. За словами судді, стаття європейського договору, на який спирався в своєму рішенні суд ЄС, «не відповідає конституції Польщі і не має пріоритету над конституцією».

Міністр юстиції Польщі Збігнев Зьобро, який очолював зусилля з реформування судової системи в Польщі, вітав це рішення. «Конституція і нормальність переважали над спробами політичного втручання органів ЄС в польський правовий порядок», – написав він на своїй сторінці в Twitter.

Рішення Варшави викликало бурю обурення в Євросоюзі. Так, керівник групи Європейської народної партії Манфред Вебер відзначив, що «стурбований рішенням Конституційного суду Польщі».

«Це повинно послужити попередженням всім полякам, які по-справжньому проєвропейськи налаштовані і хочуть європейського майбутнього для своїх дітей і онуків: ваш уряд явно йде по шляху до Полексіту», – написав він у Twitter.

Аналогічним чином висловилися ряд інших європейських політиків і експертів.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій повідомляв, що законодавство ЄС не дозволяє втручатися в судову систему країн-членів, в тому числі в порядок призначення суддів.

Поділитись