РФ і України не готові до переговорів, але повинні готуватися до них, – Мона Юуль

РФ і України не готові до переговорів, але повинні готуватися до них, – Мона Юуль

Росія та Україна наразі «не готові вести переговори про мир чи припинення вогню», повідомляє ЗМІ із посиланням на заяву постійного представника Норвегії при ООН Мону Юуль.

Вона заявила журналу The Economist, що двом країнам слід готуватися до діалогу з цих питань.

«Ніколи не рано готуватись до можливих переговорів. Сторони конфлікту мають виробити стратегію, тобто навіть якщо умови для майбутніх переговорів не проглядаються, мають визначити те, як і коли шлях переговорів міг би забезпечити дотримання інтересів їхніх громадян», — вважає дипломат.

Постпред вважає, що канали зв’язку мають бути налагоджені якомога раніше, а продовження бойових дій необов’язково має виключати контакти. При цьому відсутність налагоджених контактів між Москвою та Києвом може серйозно уповільнити чи ускладнити перебіг переговорів.

Юуль запропонувала підготувати для України та РФ «тунель», яким країна в якийсь момент могла б почати рухатися до врегулювання конфлікту. При цьому міжнародній спільноті та ООН необхідно розпочати цю роботу вже зараз, підготувавшись до моменту, коли двом сторонам потрібна підтримка. Дипломат наголосила, що надавши Москві та Києву сприяння у укладанні зернової угоди, ООН показала, що з деяких питань Росія та Україна можуть дійти компромісу.

«Виходячи з мого досвіду, переговори можуть увінчатися успіхом тільки в тому випадку, якщо, зрештою, найвпливовіші фігури з обох боків виявлять достатньо сміливості, щоб зустрітися і досягти згоди», — додала Юуль.

Поділитись