Путін виношує план розв’язання війни на території балтійських держав

Путін виношує план розв’язання війни на території балтійських держав

Прямо під поверхнею оманливо нормальних ритмів життя в країнах, що межують з Росією, реальність того, що їхній гігантський сусід робить з Україною, ніколи не за горами.

Це не лише тому, що російський кордон проходить поруч, чи тому, що російський президент Володимир Путін припустив, що так само, як Москва мала право захопити Україну, це може бути виправдано повернення балтійських держав — Естонії, Латвії та Литви — які десятиліттями були  під  контролем Радянська влада.

Більше всього тривога випливає зі знання, із пам’яті, що Москва  стільки  разів  за ці роки посилала свої танки  на території своїх сусідів.

Тепер розділи, які, як вони вважали, безпечно перенесені на сторінки історії, набули загрозливого відтінку реальності.

Про це прямо заявив президент України Володимир Зеленський у понеділок, коли подякував Данії за зобов’язання надати Україні винищувачі F-16, які Нідерланди також погодилися надати Україні. «Всі сусіди Росії  знаходяться під загрозою , – сказав він, – якщо Україна не переможе». Серед тих сусідів він знайде мало незгодних.

«Якщо [президент Росії Володимир] Путін переможе в Україні, вони приїдуть сюди», — сказав мені в Латвії Райвіс, який працює водієм у столиці Ризі, але попросив мене не використовувати його повне ім’я. Згадує, як підлітком стояв на барикадах, три десятиліття тому долучився до боротьби за незалежність. «Тепер Путін хоче знову створити Радянський Союз», — сказав він.

Це широко поширене переконання. Тому прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, один із найкрасномовніших прихильників необхідності підтримки України, каже, що Україна є власною лінією фронту Естонії. «Україна, — стверджує вона, — бореться  за всіх нас».

Поділитись