Присутність військ НАТО в Україні не порушуватиме міжнародних правил – Петер Павел

Присутність військ НАТО в Україні не порушуватиме міжнародних правил – Петер Павел

Присутність військ НАТО в Україні «не порушуватиме жодних міжнародних правил», якщо вони не братимуть участі в боях.

Так вважає президент Чехії Петер Павел.

Він заявив, що після анексії Криму в Україні вже діяла місія країн Альянсу розміром близько тисячі іноземних інструкторів, повідомляє Euractiv.

«З точки зору міжнародного права та Статуту ООН ніщо не могло б перешкодити військам країн-членів НАТО, а також, наприклад, цивільним особам, надавати допомогу в роботі в Україні. Слід пам’ятати, що після анексії Криму та окупації частини Донбасу на українській території діяла навчальна місія НАТО, до якої свого часу входило понад 15 країн та налічувалося близько 1000 осіб», – сказав Павел в інтерв’ю чеському ТБ.

На питання про його позицію щодо відправлення військ НАТО в Україну Павел відповів:

«Я б, звичайно, не відмовився від дискусії з цього питання. Якщо б ми могли домовитися з союзниками, що, наприклад, замість того, щоб навчати українських солдатів на території країн-членів НАТО і перекидати тисячі військовослужбовців, скажімо, до Польщі або Чехії, було б набагато розумніше перевезти кілька десятків інструкторів на територію України та навчати там українських солдатів», – додав він.

Окрім навчання, він згадав обслуговування техніки в Україні.

Павел впевнений, що Росія на це ніяк не відповість і не атакуватиме країни НАТО.

Нагадаємо, Путін у своєму посланні Федеральним зборам прямо дав зрозуміти, що Росія завдасть ракетно-ядерного удару тим країнам НАТО, які введуть свої війська в Україну.

Раніше Міністр закордонних справ Британії Камерон розкритикував ідею відправляти війська в Україну навіть у форматі інструкторів. За його словами, більш правильно продовжувати навчання українських військових за кордоном, де полігони не наражатимуться на небезпеку ракетних ударів.

Поділитись