Президенти США та Фінляндії обговорили ситуацію навколо України та приписувані Росії дії

Президенти США та Фінляндії обговорили ситуацію навколо України та приписувані Росії дії

Американський лідер Джо Байден і президент Фінляндії Саулі Ніїністе обговорили по телефону ситуацію навколо України, твердження Вашингтона про дії Москви, що дестабілізують обстановку, а також плани Гельсінкі закупити в США винищувачі.

Про це йдеться у заяві, поширеній прес-службою Білого дому.

“Вони обговорили загальне занепокоєння щодо нарощування Росією сил у районі кордону з Україною, що дестабілізує обстановку, та важливість трансатлантичних зусиль з деескалації напруженості, – наголошується в тексті. – Президент Байден привітав вибір Фінляндією F-35 як її наступного винищувача та їх закупівля закладе міцну основу для ще тісніших двосторонніх зв’язків у сфері оборони на найближчі роки”.

Останнім часом у країнах Заходу, а також у Києві звучать твердження про можливе вторгнення Росії в Україну. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав подібну інформацію порожнім та безпідставним нагнітанням напруженості. Він підкреслив, що Росія ні для кого не становить загрози. При цьому Пєсков не виключив можливості провокацій для виправдання таких заяв і попередив, що спроби силового вирішення кризи на південному сході України матимуть найсерйозніші наслідки.

Влада Фінляндії раніше повідомила, що має намір для оновлення своїх ВПС закупити винищувачі F-35A Lightning II американської компанії Lockheed Martin.

Поділитись