Прем’єр Британії відреагував на страту британського підданого

Прем’єр Британії відреагував на страту британського підданого

Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак назвав жорстокою та боягузливою дією страту колишнього радника екс-міністра оборони ісламської республіки Алірези Акбарі, який мав подвійне громадянство – Ірану та Великобританії.

“Я шокований стратою британсько-іранського громадянина Алірези Акбарі в Ірані. Це жорстока і боягузлива дія, наведена у виконання варварським режимом, який не поважає права людини власного народу. Мої думки про друзів і сім’ю Алірези”, – йдеться в повідомленні, поширеному главою уряду у Twitter.

Раніше про виконання смертного вироку у виконанні повідомило агентство IRNA з посиланням на судову владу. За їхньою інформацією, колишнього радника екс-міністра оборони ісламської республіки Алі Шамхані, який обіймав посаду з 1997 року по 2005 рік, було визнано винним у шпигунстві на користь Великобританії, а також у корупції. При цьому сам Акбарі всі винесені йому звинувачення заперечував і стверджував, що вони є необґрунтованими.

Редакція мовної корпорації Бі-бі-сі стверджувала, що екс-чиновника затримали близько 10 місяців тому, під час тримання під вартою до нього застосовувалися тортури.

Великобританія закликала владу Ірану відмовитися від страти Акбарі. Так, глава МЗС Сполученого Королівства Джеймс Клеверлі називав майбутню кару “політично вмотивованим актом з боку варварського режиму, який зазнає тотальної неповаги до людського життя”.

Поділитись