Прем’єр Білорусі анонсував переформатування пенсійної системи

Прем’єр Білорусі анонсував переформатування пенсійної системи

Прем’єр-міністр Білорусі Роман Головченко, представляючи програму діяльності уряду до 2025 року, заявив, що в країні має бути переформатована пенсійна система.


“Для збереження стабільності пенсійного забезпечення має бути переформатувати пенсійну систему. Для цього буде максимально задіяний механізм приватних пенсійних заощаджень і корпоративних пенсійних програм наймачів”, – цитує Головченко Sputnik Білорусь в середу.

Як повідомив прем’єр, в уряді опрацьовуються підходи з підтримки середньої пенсії за віком не нижче 40% від середньомісячної зарплати по країні. За його словами, має бути акцентована робота з організаціями, в яких рівень середньої зарплати складається нижче середньогалузевого значення. Головченко повідомив, що передбачається перехід на нові критерії встановлення мінімальної зарплати в розмірі не нижче 30% від прогнозного значення середньомісячної зарплати по республіці.

“Для працівників бюджетної сфери в міру можливостей бюджету передбачено поетапне підвищення розміру базової ставки. У реальному секторі економіки буде збережений принцип заробляння грошей через підвищення продуктивності праці. Акцент буде зроблений на стимулюванні працівників за високоефективну працю, вдосконалення системи мотивації персоналу, що управляє”, – сказав Головченко.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 11 квітня 2016 року підписав указ, відповідно до якого з 1 січня 2017 року країні почалося поступове підвищення пенсійного віку – на півроку щороку. Підсумком пенсійної реформи стане підвищення пенсійного віку для жінок з 55 років (на момент прийняття указу) до 58 років у 2022 році, а для чоловіків – з 60 до 63 років. Однак в лютому цього року Лукашенко знову заявив, що нинішня пенсійна система в країні себе зжила, її доцільно переформатувати. В кінці липня в уряді заявили, що не розглядають питання подальшого підвищення пенсійного віку після повної реалізації раніше прийнятого рішення.

Поділитись