У Мінську силовики заблокували рух “маршу пенсіонерів”

У Мінську силовики заблокували рух “маршу пенсіонерів”

Чергова несанкціонована акція протесту “марш пенсіонерів” проходить в понеділок в Мінську, проте силовики заблокували протестувальний рух по проспекту Незалежності.


Пенсіонери традиційно проводять свою протестну акцію по понеділках у вигляді ходи по центральному проспекту Мінська – проспекту Незалежності. Хода рухається від площі Незалежності, де розташований Будинок уряду, через Жовтневу площу і до площі Якуба Коласа. Тиждень тому білоруські силовики вперше не дали учасникам несанкціонованого масового заходу пройти за звичним маршрутом – поруч з Белгосцирком вони заблокували прохід по пішохідній частині проспекту, в результаті чого траєкторія руху була змінена, а протестувальники були розділені на групи. Були затримані.
Цього разу учасники “маршу пенсіонерів” в складі кількох сотень людей знову зібралися на площі Незалежності і висунулися по пішохідній частині проспекту.

Коли учасники акції проходили готель “Мінськ”, рух по пішохідній частині проспекту було заблоковано численними силовиками, які прибули на кількох автобусах.

Масові протестні акції опозиції почалися в Білорусії 9 серпня, після виборів президента, на яких в шостий раз переміг Олександр Лукашенко, який набрав, за даними ЦВК, 80,1% голосів. Опозиція вважає, що перемогла Світлана Тіхановська. Акції протесту тривають досі, найбільш масштабні – по неділях. Крім того, проходять заходи прихильників Лукашенка, інавгурація якого відбулася 23 вересня. Правоохоронні органи заявляють про радикалізацію протестів в Білорусі, акції поступово переміщуються з вулиць у двори житлових будинків.

Поділитись