Юрга Ейван: Литва намагається влаштувати бойкот БелАЕС

Юрга Ейван: Литва намагається влаштувати бойкот БелАЕС

Литовський оператор системи передачі електроенергії Litgrid відправив латвійським і естонським операторам переглянутий проект методології, яка буде перешкоджати торгівлі білоруської електроенергією в світлі побудови БелАЕС, випливає з повідомлення регулятора.

“Litgrid відправив переглянутий проект методології торгівлі електроенергією з Росією латвійським і естонським операторам”, – підтвердила представник компанії Юрга Ейван.

На думку литовського регулятора, нова методологія перешкоджає торгівлі білоруської електроенергією, більш того, збільшує імпорт електроенергії з Росії, в той час як встановлений у попередній методології (2018 роки) коефіцієнт не відображає ні фактичні потоки енергії з Росії та Білорусі, ні можливі потоки після пуску БелАЕС.

Литва вважає, що саме на підставі методології, затвердженої в 2018 році, була припинена торгівля електрикою з Білоруссю, а Латвія і Естонія не повинні, на думку литовського оператора, користуватися нею при торгівлі з Росією.

На початку листопада в Островці Гродненської області Білорусі відбулася офіційна церемонія запуску Білоруської АЕС. Для БелАЕС обраний російський проект АЕС з реакторними установками ВВЕР-1200 покоління 3+, що відповідає найвищим міжнародним вимогам надійності та безпеки. Очікується, що перший блок БелАЕС введуть в промислову експлуатацію в першому кварталі 2021 року, другий – у 2022 році.

Головним противником будівництва БелАЕС виступала Литва, влада якої критикували майбутню білоруську станцію практично з моменту прийняття Мінськом рішення про її зведенні і ініціюють заборону імпорту білоруської електроенергії в ЄС. Парламент цієї країни раніше ухвалив, що електростанція несе загрозу для національної безпеки республіки.

Поділитись