Постачання російського газу до Європи знову обрушилося

Постачання російського газу до Європи знову обрушилося

Через різке потепління на території Європи в перші дні нового року скоротилися постачання російського газу.

Так, прокачування через Україну скоротилося майже вдвічі, через «Турецький потік» – на третину, а газопроводом Ямал-Європа досі залишається нульовим. Все тому, що європейці чекають теплої зими і використовують газ зі своїх запасів.

Як пише «Комерсант», середньодобовий обсяг поставок через Україну 1-9 січня впав до 54 млн. кубометрів, що на 55% менше, ніж у попередні десять днів грудня 2021 року.

Експерти очікують, що січень і березень у Європі будуть трохи теплішими за багаторічну норму, лютий – теплішими для півночі Європи та холоднішими для півдня.

У Європі може закінчитися газ

«Якщо цей прогноз виявиться вірним, найкращою стратегією для європейських клієнтів «Газпрому» може стати мінімізація поточних закупівель, щоб дотягнути до теплої пори року на запасах у сховищах, закуплених за набагато нижчими цінами, ніж нинішні», – пише видання.

Нагадаємо, зараз «Газпром» продає газ до Європи лише за довгостроковими контрактами. Обсяг поставок із них залежить від покупців.

Раніше міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок заявила, що газопровід “Північний потік-2” поки що не відповідає вимогам Євросоюзу. За її словами, саме це спричинило призупинення сертифікації проекту.

Поділитись