Порошенко знову прогуляв допит і виправдався депутатським статусом

Порошенко знову прогуляв допит і виправдався депутатським статусом

Колишній президент України Петро Порошенко знову прогуляв допит в Державному бюро розслідувань.

Про це повідомив глава відомства Роман Труба в своєму Telegram-каналі. За словами Труби, замість колишнього гаранта конституції в ДБР прийшов його адвокат, який пояснив відсутність свого підзахисного тим, що Порошенко тепер є народним депутатом України і працює в сесійному залі. Глава відомства вважає, що подібна аргументація для пропуску допитів тепер буде використовуватися на регулярній основі.

Хоча чинне законодавство не дозволяє силовикам примусово доставити Порошенка для надання свідчень, Труба зазначає, що прийнятий законопроект про скасування депутатської недоторканності дозволить екс-президенту користуватися цією можливістю лише чотири місяці. Він також пообіцяв направити Порошенку повторну повістку на допит.

Нагадаємо, 17 липня Порошенко також не з’явився на допит у справі про ухилення від сплати податків і відмиванні злочинних доходів при купівлі-продажу заводу «Кузня на Рибальському», в рамках якого він проходить як свідок. Адвокат колишнього глави держави пояснив це тим, що Порошенко не отримав відповідну повістку.

Останній раз його допитували 12 серпня за кримінальною справою про можливе ухилення від сплати податків при покупці-продажу телеканалу «Прямий». Незабаром в Державному бюро розслідувань України заявили, що суд дозволив допитати екс-главу держави на поліграфі, але той відмовився, повідомивши, що не довіряє відомству і погодився пройти детектор брехні в прямому ефірі “Прямого”.

Всього проти колишнього президента і його оточення розслідується 12 справ. Порошенко підозрюють в спробі узурпації судової влади, державній зраді, легалізації в офшорах злочинних доходів і за іншими статтями.

Поділитись