Помилувані в Грузії одеські яхтсмени повернулися в Україну

Помилувані в Грузії одеські яхтсмени повернулися в Україну

Відео прибуття Юрія Хомича і Володимира Дьяченко опублікувало українське посольство.

Одеські яхтсмени , звільнені в Грузії, повернулися в Україну. Про це 30 липня повідомило посольство в Грузії.

“Сьогодні Юрій Хомич і Володимир Дьяченко, які 19 липня 2021 року завдяки домовленості між лідерами України і Грузії були звільнені з-за ґрат, нарешті добралися додому”, – йдеться в повідомленні посольства в Фейсбук.

Посольство опублікувало відео зустрічі яхтсменів в Одесі.

25 липня колишній президент Грузії і екс-губернатор Одеси Михайло Саакашвілі повідомив у Фейсбуці, що Юрій Хомич і Володимир Дьяченко відпливли до Одеси. Про їхнє помилування він оголосив 19 липня, напередодні візиту Володимира Зеленського в Батумі.

Яхтсменів затримали грузинські прикордонники в листопаді 2020 року. За їх словами, вони рухалися в бік Туреччини і не планували заходити в порти Грузії. 

На яхті Insieme перебували капітан Юрій Хомич, Володимир Дьяченко та власник яхти, громадянин Грузії Михайло Батурин. Він був співробітником державної служби охорони за часів президентства Саакашвілі. Через це дружина Хомича Валерія пов’язувала затримання і арешт яхтсменів “з політичною обстановкою в Грузії”.

14 липня 2021 року Батумський міський суд засудив Хомича і Дьяченко до чотирьох років позбавлення волі за незаконне перетинання грузинського державного кордону.

Поділитись