Польща вимагає від Єврокомісії розпочати розслідування проти «Газпрому»

Польща вимагає від Єврокомісії розпочати розслідування проти «Газпрому»

«Газпром» винен у зростанні цін на газ у Європі, отже щодо російської компанії з боку Єврокомісії має бути проведене антимонопольне розслідування.

Таку заяву зробила міністр клімату та довкілля Польщі Ганна Москва.

Компанія з Росії нібито займається маніпуляціями на ринку газу та сприяє штучному зростанню цін на сировину.

“Один із ефективних методів боротьби з безправними діями “Газпрому” – це збільшення кількості альтернативних постачальників у пакеті імпорту”, – заявила Москва виданню Biznes Alert у четвер, 2 грудня.

За її словами, зараз також створюється інфраструктура для диверсифікації постачання газу до Польщі.

“У ситуації, що склалася, необхідно також негайно зробити кроки, які змусять “Газпром” дотримуватися принципів функціонування європейського газового ринку”, – сказала міністр.

3 листопада польський журналіст Анджей Кпублік заявив, що зниження обсягів транзиту газу до Європи свідчить про непотрібність газопроводу «Північний потік – 2» (СП-2). На його думку, «Газпром» у такий спосіб маніпулює ситуацією на світовому газовому ринку, побічно впливаючи на економіку європейських країн та настрої у суспільстві.

1 листопада депутат Європейського парламенту Богдан Жоньца звинуватив ЄК у бездіяльності у ситуації з цінами на газ на європейському ринку. На думку парламентаря, це може мати кілька причин: низький рівень запасів у сховищах, відправку ЗПГ на азіатські ринки та «низький рівень поставок із Росії».

Поділитись