У Білорусі заявили про нарощування потенціалу НАТО біля кордонів країни

У Білорусі заявили про нарощування потенціалу НАТО біля кордонів країни

Країни-члени НАТО нарощують наступальний потенціал збройних сил поблизу кордонів Білорусі, заявив у понеділок міністр оборони республіки Віктор Хренін.


“Результати оцінки (військово-політичної обстановки – ред.) показують, що заходи з мілітаризації регіону, що вживаються країнами Заходу, ведуть до істотної зміни балансу сил. Поблизу кордонів нашої країни нарощується наступальний потенціал збройних сил країн – членів блоку НАТО”, – сказав Хренін на нараді з питань військової безпеки за участю президента у центрі стратегічного управління міністерства оборони. Його слова наводить сайт президента Білорусі.

Білоруський міністр звернув увагу, що у сусідніх із Білорусією країнах розгортаються нові військові формування, закуповуються сучасні зразки озброєння. Хренін зазначив, що у Польщі формується 18-та механізована дивізія та бригада територіальної оборони.

“Частина з них – у безпосередній близькості від нашого державного кордону. Особливе занепокоєння викликають закупівлі танків “Абрамс”, зенітно-ракетних комплексів Patriot, реактивних систем залпового вогню Himars, бойових літаків F-35, оснащених крилатими ракетами”, – сказав Хренін.

Польща збільшила кількість силовиків на тлі появи на білорусько-польському стихійному 2-тисячному таборі близькосхідних біженців. Міністерство оборони Білорусі заявило, що рішення Польщі про зосередження 23 тисяч військовослужбовців, танків, засобів ППО та іншого важкого озброєння біля кордону з Білорусією не можна назвати адекватною реакцією на міграційну кризу. У відомстві заявили, що це більше нагадує створення ударних угруповань військ. Глава міноборони Білорусі раніше заявив, що нарощування сил НАТО біля кордонів республіки та посилення військової складової Польщі можна розцінити як “комплекс заходів підготовки до війни”. За його словами, складається враження, що Польща хоче розв’язати конфлікт, втягнувши до нього ЄС.

Поділитись