Пекін назвав причину відправлення військових літаків до Тайваню

Пекін назвав причину відправлення військових літаків до Тайваню

Літаки військово-повітряних сил (ВПС) КНР здійснюють вильоти до острова Тайвань для захисту національного суверенітету та територіальної цілісності своєї країни.

Про це 31 липня повідомив журналістам офіційний представник ВПС народно-визвольної армії Китаю (НОАК) Шень Цзіньке. За його словами, вильоти здійснюють багато типів літаків китайських ВПС. Вони захищають «дорогоцінний острів» Китаю, зазначив він.

“Тим самим ми покращуємо навички, що дозволяють захистити національний суверенітет та територіальну цілісність Китаю”, – сказав представник ВПС НВАК.

Захист країни залишається «священною місією ВПС КНР», наголосив Шень Цзіньке.

“У нас тверда воля. Ми абсолютно впевнені, що зможемо захистити суверенітет та територіальну цілісність Китаю», — сказав він.

30 липня у Мережі з’явилися відеозаписи стягування китайської військової техніки в район провінції Фуцзянь, неподалік берегів Тайваню. КНР перекинула реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) PHL-16 з дальністю стрілянини до 220 км на найближчу до Тайваню територію материкового Китаю, розташовану лише за 120 км від острова.

Також КНР закрила акваторію Тайванської протоки і повітряний простір над нею в рамках навчань з бойовою стрільбою, що проходять в провінції. У відповідь Тайвань розгорнув систему протиповітряної оборони у цивільному аеропорту, а літаки США розпочали польоти у Тайванській протоці.

Маневри китайської армії стартували 30 липня напередодні можливого візиту до Тайваню спікера палати представників американського конгресу Ненсі Пелосі. Раніше в суботу повідомлялося, що літак військово-повітряних сил США Boeing C-40С із Пелосі на борту вилетів з авіабази Ендрюс у штаті Меріленд і взяв курс на Тихий океан. На даний момент він приземлився на Гаваях.

За кілька днів до цього офіційний представник міністерства оборони Китаю Тань Кефей заявив, що «китайська армія не спокійно спостерігатиме» за можливим візитом Пелосі до Тайваню. Серед заходів у відповідь, зокрема, в КНР задумалися про створення безпольотної зони.

Поділитись