Парламент Молдови ввів режим НП через енергетичну кризу

Парламент Молдови ввів режим НП через енергетичну кризу

Парламент Молдови на пропозицію уряду ввів режим надзвичайного стану на 60 днів через енергетичну кризу та ризик припинення постачання газу, заявив спікер Ігор Гросу.


Компанія “Молдовагаз” у січні зіштовхнулася з труднощами при погашенні чергового платежу “Газпрому”, оскільки закупівельна ціна газу зросла з $450 до $646 за тисячу кубометрів. Російський концерн попередив, що готовий припинити постачання з 21 січня. Уряд республіки ухвалив рішення попросити парламент запровадити режим НП через газову кризу на 60 днів, щоб отримати можливість допомогти імпортеру погасити платіж вчасно.

“Ініціативу запровадження режиму НП на 60 днів підтримали 50 депутатів”, – сказав Гросу.
Депутати блоку “Комуністи та соціалісти” відмовилися підтримати пропозицію уряду.

Виступаючи в парламенті, прем’єр Молдови Наталія Гаврилиця повідомила, що сьогодні буде скликане засідання комісії з надзвичайних ситуацій, яка здійснить деякі кроки. Зокрема, “Молдовагаз” тимчасово звільнять від сплати ПДВ. Також компанія отримає авансом кошти, виділені владою для компенсації населення зростання тарифів на газ. Ці дії дозволять отримати суму, якої не вистачає на погашення чергового платежу “Газпрому” у встановлені терміни.

Поділитись